Ev kiralanınca yapılması gereken şeyler

TAKİP ET

Kiralık ev, çoğu zaman için en makul yaşam alanı tercihlerinden biridir. Ev kiralamak; keşfe çıkma, inceleme, seçme ve anlaşma aşamalarını içeren bir süreçtir. Fakat evi kiralamak için yapmanız gerekenler bunlarla sınırlı kalmaz. Anlaşma sonrasında kirada kaldığınız süre boyunca sorun yaşamamak için birtakım temel işlemleri halletmeniz gerekir. Bu yazıda ev kiraladıktan sonra yapmanız gereken temel işlemlere dair bilgileri bulabilirsiniz.

Ev Kiralama Sözleşmesi İmzalamak

Ev kiralamak için ev sahibiyle sözlü anlaşmaya varmak kiralama işleminin temelini oluşturur. Anlaşma sonucu her ne kadar evi kiraladığınızı düşünseniz de resmi işlem için bu yeterli olmaz. İşlemi resmiyete dökmek için mutlaka ev kiralama sözleşmesi imzalamalısınız. Bu sözleşmede yer alan maddeler sayesinde güvenli kiralık ev deneyimi sürmeniz mümkün olur.

Kira sözleşmesinde ev sahibinin ve sizin imzanızın bulunması gerekir. Böylece gerek ev sahibinin gerekse sizin sözlü şartları garanti altına alması mümkün olur. Bunu için ev kiralama işlemleri sırasında ortaklaşa hareket etmenizde fayda vardır. Böylece sözleşmede yer alacak kimi maddeleri netleştirebilirsiniz.

Sözleşmede yer alabilecek ve netleştirmeniz gereken konulardan biri evin kiralanma süresidir. Anlaşmanız sonucunda eve yerleşme tarihiniz ve evden çıkmanız gereken tarih sözleşmede yer alır. Bu nitelik sayesinde süreç boyunca anlaşmazlık çıkması durumunda iki tarafın da mağduriyet yaşamaması amaçlanır.

Ev kiralanırken nelere dikkat edilir noktasında sözleşmede yer alan bir diğer husus kiralama süreci boyunca ev sahibine ödenecek bedeldir. Bu madde sayesinde yine iki tarafın da güvence alması mümkün olur. Gerek kiraya veren gerekse kiracı olarak siz ortaklaşa karar olmadıkça sözleşme boyunca ilk başta yer alan bu maddelerin dışına çıkamazsınız.

Depozito Bedeli ve Ev Kiralama Emlakçı Komisyonu

Sözleşmede temel bilgilere ek olarak depozito bedeli de yer alabilmektedir. Depozito bedeli ev sahibiyle anlaşma yapmanız sonucu hiç alınmayabilir veya belirli miktarda alınabilir. Ev kiralama masrafları arasında yer alabilen bu masrafı talep edilmesi koşulunda kiralama işlemi sonrasında mutlaka yatırmanız gerekmektedir. 

Borçlar Kanunu çerçevesinde ev sahibinin sizden talep edebileceği en fazla miktar ödemeniz gereken 3 aylık kira gideri olabilir. Anlaşmanız doğrultusunda kira bedelinizden yola çıkarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Bundan daha fazlasının talep edilmesi ve talep edilen uygun miktarın ödenmemesi kiralama sonrası yasal olarak mümkün değildir.

Ev kiralanırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer durum eğer emlakçı veya danışman aracılığıyla işlem gerçekleştiriliyorsa ortaya çıkar. Eğer kiralama işlemini aracıyla birlikte tamamlamışsanız anlaşma sonrasında, daha sonra zorluk yaşamamak için, emlakçıya gerekli olan bedeli mutlaka ödemelisiniz.

Ev kiralama emlakçı komisyonu, taşınmaz ticareti hakkında çıkarılan yönetmeliğin 20. Maddesine göre bir aylık kira bedelinden fazla olamaz. Bu bedel içerisine KDV dahil değildir. Eğer kiralama işlemi sonrasına kadar hizmet bedelini netleştirmemişseniz bu maddeden yola çıkarak ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

yazlık ev kiralama kiralık ev kira sözleşmesi