Kira gelir vergisi hesaplama 2022 nasıl yapılır? Kira beyannamesi hakkında bilgiler!

TAKİP ET

Mart ayının gelmesiyle birlikte kira gelir vergisi aramaları hız kazandı. Yıl boyunca sağlanan kira geliri her yıl mart ayında beyan ediliyor. Belirli tutarın...

Kira gelir vergisi ve kira beyannamesi mart ayıyla birlikte gündemde yer alıyor. Kira beyannamesi her yıl mart ayında veriliyor.

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için mart ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

Ne kadar vergi ödeneceği hesaplanırken kira gelirinden istisna tutarı (7 bin TL) ve giderler düşülebiliyor.

KİRA BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için MART ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.

Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.

kira vergisi