Piyasalarda Ukrayna etkisi, finansal istikrar kaygısı

TAKİP ET

Goldman Sachs , Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının enerji fiyatlarını artırdığını ve Avro Bölgesi'nde enflasyonun mayısta zirve yapabileceğini öngördü. Kurum mayısta enflasyonun %6,5 seviyesine yükseleceğini, yıl sonunda %5,4'e düşeceğini tahmin etti. Bu durumun Avrupa Merkez Bankası üzerinde baskı yaratabileceğine de dikkat çekildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise bankanın bölgenin finansal istikrarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Bankanın baş ekonomisti Philip Lane, bu yıl bölgenin gayri safi yurt içi hasılasının %0,3 ila %0,4 oranında azalabileceğini söyledi. Bölgedeki maliye bakanlarını temsil eden Paschal Donohoe de Ukrayna'daki saldırıların ekonomik yansımalarının gelecek aylarda görünürlük kazanacağını ifade etti.

Rusya'nın kredi notuna müdahale 

Standard & Poor's (S&P), Rusya'nın ve Ukrayna'nın kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. Kurum, Rusya'nın uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya çekti. Uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notu ise "BBB"den "BBB-"ye düşürüldü. Ukrayna'nın uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notu da "B"den "B-"ye alındı. Kurum karara ilişkin açıklamasında Ukrayna ekonomisinin, finansal düzeninin ve kamu maliyesinin tehdit altında olduğunu belirtti. 

Rusya Maliye Bakanlığı, S&P'nin kararının jeopolitik gerekçelerle alındığını ve ülkede ekonomik istikrarının devam ettiğini açıkladı. Rusya Merkez Bankası da ülkenin finans endüstrisinin zarar görmediğini, bankacılık sisteminin çalıştığını ve normal işleyişini sürdürdüğünü duyurdu.

Petrol üretiminde artış 

Petrol fiyatları da Ukrayna'daki saldırılarla beraber 2014'ten bu yana ilk defa varil başına 100 doların üstünü gördü. Birleşik Krallık merkezli danışmanlık şirketi Crystol Energy'nin yöneticisi Carole Nakhle, "Eğer OPEC+ grubu Ukrayna ve Rusya'da şu anda yaşananların piyasa istikrarını tehdit ettiğine ve bunun küresel ekonomi üzerinde büyük bir yük oluşturacağına ve dolayısıyla potansiyel olarak müteakip talep yıkımına yol açacağına gerçekten inanırsa, piyasaya günde 400 bin varilden daha fazla da sürebilir." yorumunda bulundu.

Ukrayna'nın finansman çağrısı

Ukrayna Merkez Bankası, Rusya ve Belarus'taki kuruluşlara yönelik ödemeleri yasakladığını açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'nın acil finansman desteği talep ettiğini açıkladı. Georgieva, ülkeye yardım etmek için IMF kredi programı da dâhil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendirdiklerini söyledi.

piyasalar piyasalar kaçta kapanıyor piyasalarda bugün piyasalar canlı piyasalar kaçta açılıyor Ukrayna ekonomisi Ukrayna Rusya Goldman Sachs