Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar açıkladı: Rusya saldırıları artırdı!

TAKİP ET

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ülkesindeki son gelişmeleri aktarmak için bugün bir kez daha kameralar karşına geçti. Bodnar açıklamasında, Rusya bu...

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar,  ülkesinde yaşanan son gelişmeleri aktardığı açıklamasında Rusya'nın kaynaklarının tükendiğini ve savaşı kaybedeceğini anlayınca daha sert saldırılara başladığını duyurdu. Büyükelçisi Bodnar Rusya'nın kullandığı silahlar arasında misket bombalarının da olduğunu belirtti.

Vasyl Bodnar açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Rusya bu savaşı manevi ve maddi olarak kaybettiğini anlayınca daha fazla saldırıya geçti. Özellikle sivil altyapı tesislerine ateş ediyorlar ve siviller öldürülüyor, insanların yaşadığı semtlere ateş ediliyor. Sivil halktan insanlar rehine alınıyor ve koruma olarak kullanılıyor. İnsanların yaşadığı yerlere askeri birlikler konuşlandırılıyor.

RUSYA MİSKET BOMBASI KULLANIYOR

Çok ağır silahlar kullanılıyor bunların arasında misket bombaları da var. Balistik füzeler ve seyir füzelerinin kullanımı topyekün artık hal aldı. Ateş edilen, yıkılmış, ateşlere bürünmüş sivil tesislerin görünümü hepinizi etkilemiştir. Bu da Rus saldırganlığının asıl niteliğini gösteriyor.

KAYNAKLARI TÜKENMEK ÜZERE

Rusların saldırılara devam etmek için kaynaklarını tüketmek üzere olduklarını da görüyoruz. Elimizdeki bilgilere göre Rusya da sıkı yönetim ilanına hazırlanıyor ve sonrasında da seferberlik ilanı edilecek. Savaşın uzun zaman devam edeceğini işaret ediyor.

9 BİN ASKER KAYBETTİLER

Ukrayna'da savaşın 8 gününde Ruslar neredeyse 9 bin asker kaybetti ama resmi açıklamalarda bu rakamı 10 kat azaltarak açıklamalarda bulundular. Kiev'e 10 km uzaklıktaki kenti geri aldık. Sumi bölgesinde Ukraynalı askerler düşmanı sınırın ötesine taşıdılar. Rusya sahte haberleri ve yanıltıcı bilgileri yaymaya devam ediyor. Bunu da birebir buradaki Rusya büyükelçisi yapıyor. Kremlin'in savaşını anlatırken asılında kendi komutanını öldürmeye gelen bir katile benziyor. Türk izleyicilerinin gerçeği sahte bilgilerden ayırabileceğine inanıyorum.

TÜRKİYE'DEN ÇOK FAZLA İNSANİ YARDIM GELİYOR

Şimdi ise Rusya sivillerimize acı çektirirken şu anda o sivillere yardım etme rolünü yapıyor. Ve bombaladığı sivillere güya yardım etmek istiyor. Ama şehirlerimize bomba atmaya ve sivillerimize ateş etmeye devam ediyorlar.  Türkiye'den bize çok fazla insani yardım geliyor. Türk vatandaşlarının aslında Ukrayna'da neler olduğunu çok iyi anladığını görüyorum.

HALKIMIZIN YÜZDE 90'I DİRENMEYE HAZIR

Uluslararası arenada Rus saldırganlığının öldürülmesiyle ilgili ciddi bir kınamanın olduğunu görüyoruz. Ukrayna saldırganlığa karşı koymak için güçlü bir devlet ve biz sahada bunu ispatlıyoruz. Halkımızın yüzde 90'ı direnmeye hazır olduğunu söylüyor. Geçici olarak işgal altındaki şehirlerimizde halkımızın davranışları da bunu gösteriyor.

RUSLARIN TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ

Müzakere için Rusların talep ettiği ve sunduğu saçma teklifler bizim için kabul edilemezdir. Ukrayna ne teslim olacak ne de güçlerini bırakacak. Ama aynı zamanda da müzakerelerden vazgeçmiyoruz. Ukrayna heyetinin müzakere için hareket ettiğini görmüşsünüzdür. Ukrayna egemen bir devlettir. Rusya ise Ukrayna'ya işlediği suçlardan dolayı yüzyıllar boyu bedel ödeyecek.

BIDEN GÜÇLÜ DESTEK SÖZÜ VERDİ

Montrö anlaşmasının 19. maddesine göre savaşta olan ülkelerin gemilerinin boğazdan geçmemesine izin verilmemektedir. Türk tarafının savaşın barışçıl şekilde çözüme kavuşması için sarfettiği çabaları da memnuniyetle karşılıyoruz. Önemli olan Rus tarafının bu barışçıl insiyatifleri kabul etmeye hazır olup olmadığı. Şu anda Rusya'nın tutumunu değiştirdiğine dair sinyal yok. Biz düşen saldırganları öldürmek. Başka yolumuz yok. Biden çok güçlü destek sözleri var. Biz daha fazlası yapılabilir diye düşünüyoruz. Uçuş dışı bölgenin kabule dilmesini ve desteklenmesini istiyoruz. Gerek sivil ve altyapı tesisleri için en büyük tehdit Rus uçaklarından geliyor

EKOLOJİK FELAKETE YOL AÇABİLİR

Rusya hem Çernobil bölgesi de enerji santralini kontrol ediyor. Bugün Rus birlikleri Zaporijya nükleer enerji santraline yaklaştı. Çalışanlar santrali işgalcilerden barışçıl şekilde korumaya çalışıyor. Kritik bölgelerde askeri eylemin gerçekleştirilmesi bölgeyi etkileyecek ekolojik felakete yol açabilir. Nükleer enerjinin Çernobil gibi olumsuz etkileri de olabiliyor.

Rusya'nın kendi silahlı kuvvetlerinin ne kadar sorumsuz kullandığına bakarsak büyük bir ekoloji savaşına yol açabilir.

RUS PROPAGANDASININ KURBANI OLMAYALIM

Burada Rus propaganda makinesinin kurbanı olmamak gerekiyor. 2014'te Ukrayna'ya saldıran Rusya idi. Ukrayna'nın bir kısmını işgal eden de Rusya'ydı. Türkiye dahil olmak üzere tüm medeni ülkelerin Ukrayna'nın acısı paylaştığını görüyoruz.

Her şeyi olduğu gibi adlandırmamızda fayda var. Rusya- Batı çekişmesi değil Rusya - Ukrayna savaşıdır. Askeri operasyon değil egemen devlete karşı yapılan saldırı. Aslında Rus propagandasının son söylentilerini aynı yerde parça parça görebiliriz. Rusya kendi propagandasını çocukları arasında da yaymaya çalışıyor.

Hangi ülkede bir devletin kendi çocuklarına savaşın sebeplerini anlatırken kendini aklamaya çalıştığını gördünüz. Bu insancıl bir yaklaşım mı? Bazı Rus halkı sokaklara çıksa da genel itibariyle susmaya devam ediyor.

MACRON'UN AÇIKLAMASI

Rusya medeni ülkeler listesinden çıkarıldı. Ukraynalılar kendi vatanını koruyorlar ama hiç kimse Putin'in neye girişeceğini bilmiyor. Baltık ülkeleri NATO ülkeleridir. Rusya bu ülkelerden birine saldırırsa bu da NATO'nun sorumluluğunda olur. Bence NATO ülkelerinin şimdiden seferber olup savunmaya hazırlıklı olmalarında fayda var.

ÖZEL BİR KAYIT SİCİLİ OLUŞTURULDU

Biz özellikle Rus federasyonunun işlediği suçlarla ilgili özel bir kayıt sicili oluşturduk. Biz orada her can bedelini ve yıkılmış binayı da ekleyeceğiz. Ukrayna'nın Lahey'e sunmuş olduğu başvurunun hukuki gerekçesi olacak. Bence o mahkemede savaştan sorumlu tüm Rus generaller, siviller ve subaylar bulunacak. Ukrayna halkı bu savaşı başlatan herkes için acil bir yargılama sürecini isteyecek.

KİEV'E GİRENLER ŞUAN CEHENNEMDE

Ukrayna'da bölgesel savunma birlikleri oluşturdu ve üye olanlara silah dağıtıldı. Silah alan tüm siviller ilgili birliklere dahile dildi. Şu an bu süreç ve sistem iyi bir şekilde çalışıyor. Birlik ve sistem sayesinde Ruslar, Kiev'e giremedi. Girebilenler ise şu anda cehennemde yanıyor. Ukrayna'da resmi ve yasal şekilde sıkıyönetim ilan edildi. Birlikler için yasal gerekçeler vardır.

Gözden KaçmasınPutin ile görüşen Macron kötü haberi açıkladıHaberi görüntüleGözden KaçmasınSavunma Bakanlığı, Rus tanklarındaki Z ve V harflerinin anlamını açıkladıHaberi görüntüle