Yatırımlık Ev Alınır Mı? Nerelerden Alınabilir?

TAKİP ET

Yatırımlık ev konusu yatırım yapmak isteyen, ev sahibi olmak isteyen kişilerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Yatırımlık ev dediğimizde genellikle kiracı garantili olarak düşünülen, kiraya verilip borçla alındığında kendi borcunu çıkarması hedeflenen tarzda evlerdir.

Yatırımlık Ev Nedir?

Yatırımlık ev nedir dediğimizde yatırım değeri ya da yatırım potansiyeli olan, kiralanma potansiyeli olan bir yapıyı satın alarak kiraya verme şeklinde tanımlanabilir.

Yatırımlık Ev Almanın Avantajları Nelerdir?

Yatırım yapmak isteyenler için yatırımlık ev almanın pek çok avantajı mevcuttur. Yapılan yatırımın değerinin katlanması oldukça muhtemeldir. Satın alınan evden kar elde etme oranı yüksektir. Kira getirisini arttırma oranı yüksektir.

Arsa Nedir ? Arsalar yapı yapmaya müsait alanlardır.


Yatırımlık Ev Almanın Dezavantajları Nelerdir?

Yatırımlık ev denildiğinde kiracıya verileceğinden ev ile ilgili sıkıntılar yaşamak bazı masrafları karşılamak durumunda olmak da kaçınılmazdır. Bu noktada evin ne kadar yıpranacağı, oluşabilecek masraflar ve bunların evin değerine etkisi gibi konularda bazı dezavantajları barındırsa da yatırımlık evin kazandırma payı daha yüksektir.

Yatırımlık Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yatırımlık ev alırken dikkat edilmesi gereken konulardan bazılarına aşağıda değindik.

Evin lokasyonu: Lokasyon yatırımlık alınacak evlerde oldukça önemlidir. Lokasyonu ne kadar iyi olursa kiralanma oranı da o kadar artacak ve evin kira değeri artacaktır. Genellikle metro, otobüs güzergahı, minibüs, metrobüs gibi ulaşım ağlarına yakınlığı olan ya da ulaşım ağı gelişme potansiyeli olan bölgelerden yatırımlık ev almak daha avantajlı olacaktır.

Evin genişliği: Yatırımlık evde evin büyüklüğü birkaç açıdan önemli olabilmektedir. Evinizde bir ailenin oturmasını istediğinizde nispeten daha büyük 2+1 ya da 3+1 gibi bir yatırımlık ev düşünebilirsiniz. Fakat öğrenci kiralık ev şeklinde bir yatırım yapmak istediğinizde stüdyo daire, 1+1 gibi daireler de işinizi görecektir. Evi alacağınız lokasyondaki üniversite durumu bu konudaki kararınızı etkileyecek unsur olabilir.

Kira çarpan değeri: Yatırımlık evde kira çarpanı önemli bir konudur. Kira çarpanı eve vereceğiniz paranın size geri dönüşünü gösteren orandır. Bu noktada amortisman devreye girmektedir. Amortisman süresi ne kadar kısalırsa yatırımınızda o kadar kazançlı çıkmış olursunuz. Bu nedenle kira getirisi yüksek evler bulmak oldukça önemlidir. Kira çarpanı hesaplama dediğimizde yıllık kira gelirini satış fiyatına bölerek ulaşabilirsiniz.

Evin yaşı: Evin yaşı da yatırımlık ev alırken oldukça önemlidir. Evin yaşının genç olması, içerisinde çok fazla işlem gerektirmemesi kira getirinizi yükselteceği gibi evin yıpranma oranını da azaltacaktır.

Araştırma: Yatırımlık ev alırken derinlemesine bir araştırma oldukça önemlidir. Binanın yapısı, aidatı, yönetimi dışında evin konumu çevresi de oldukça önemlidir. Araştırılacak konulardan biri de yatırım değerinin ne yöne gideceği konusundadır. Yatırımın potansiyeli için gerekirse bir gayrimenkul uzmanından yardım almak akıllıca olmaktadır.

Projenin durumu: Yatırımlık ev oturum amaçlı alınmadığı için topraktan alma gibi durumlar da söz konusu olmaktadır. Topraktan yatırımlık ev alma projenin güvenli olmasına, teslim tarihine çok dikkat edilmelidir. Paranın tamamı teslim edilmemesi gerektiği gibi mağduriyetle sonuçlanmaması için tüm önlemler alınmalıdır.

Konutların site içerisinde olması genellikle yatırım değerini artırmaktadır.Sosyal imkanları zengin olan siteler iyi bir yatırım seçeneğidir.

yatırım yatırımlık ev emlak emlak konuları